Hoe zet ik richtingaanwijzers in tijdens mijn coaching en wat zijn steenmannetjes eigenlijk? In deze blog geef ik hier antwoord op.

Steenmannetjes

Tijdens onze rondreis door Noorwegen hebben we veel steenmannetjes gezien. Een steenmannetje is een steenstapel, die een markering op een wandelpad aangeeft. Vroeger hielpen deze steenstapels om je beter te kunnen oriënteren bij mist, in een open vlakte of juist in een ruig terrein. Tegenwoordig kom je deze mannetjes overal ter wereld tegen. De mensen maken ze voor de lol. Op sommige mooie uitzichtplekken staan hele hordes mannetjes. Het lijken allemaal kleine trolletjes. Op sommige plekken staan er naar mijn mening echt te veel. Juist de verrassing om op een mooie plek een mannetje te zien staan, inspireert mij om verder te kijken op deze plek.

Als verliesbegeleider loop ik een stukje met een cliënt op. De cliënt bepaalt de route en het tempo van de reis.

Hoe gaan mensen om met richtingaanwijzers in hun leven?

Sommige mensen hebben hun leven helemaal uitgestippeld. Ze leven vanuit hun hoofd en zijn heel doelgericht. Door hun focus hebben ze in hun leven al veel bereikt. Toch voelen ze soms geen voldoening. Hun blik is altijd gericht op hun routekaart. Ze volgen exact de aanwijzingen en hebben onderweg geen oog voor de schoonheid van de natuur. Ze staan niet open voor onverwachte gebeurtenissen op hun pad.

Andere mensen lopen van mannetje tot mannetje. Het is een sport om de aanwijzingen te vinden. Vaak hebben ze op dat moment niet door, dat ze altijd maar op zoek zijn. Op zoek naar wat precies, dat weten ze niet. Door in beweging te blijven, voelen ze niet wat ze onderweg nodig hebben en bereiken ze nooit hun einddoel.

Veel steenmannetjes lijken erg op elkaar. Door de mannetjes onderweg echt goed te bekijken, ontdekken mensen dat ze in kringetjes rondlopen. Hetzelfde steenmannetje zijn ze al meerdere malen gepasseerd. Ze zijn terecht gekomen in een patroon. Het besef dat je leeft vanuit patronen, die je zijn aangeleerd vanuit je huis van herkomst, geeft ruimte om deze patronen te doorbreken. Het leven nodigt je uit om nieuwe zijpaden te ontdekken.

Coaching

Als begeleider heb ik de taak om mijn cliënt op de steenmannetjes te attenderen. Even stil staan op een plek. Waar staat dit mannetje voor, wat wil het je vertellen en wat voel je erbij? Door de vaart uit de beweging te halen, komt er ruimte om op een andere manier naar hun leven te kijken.

Hoe ga jij om met de richtingaanwijzers in jouw leven? Ik ben benieuwd!

p.s. Je moet het zelf doen. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik loop graag een stukje met je op. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek. https://samen-onderweg.nl/contact/